Compliance of school food guidelines in primary schools in mexico city

Autores

  • María Virginia Tijerina Walls Medical, Dental and Health Science Program, National Autonomous University of Mexico
  • Mario E Rojas-Russell School of Higher Studies Zaragoza, National Autonomous University of Mexico
  • María de los Ángeles Aedo School of Dietetics and Nutrition, Institute for Social Security and Services for State Workers (ISSSTE)
  • Blanca Estela Pelcastre-Villafuerte Center for Health Systems Research, National Institute of Public Health
  • eorgina Díaz-Bouchain Independent Scholar, Nuevo León

Palavras-chave:

Food Guidelines, Food Policy, School Vending, Scholars, Primary Schools, Lineamientos de Alimentación, Políticas de Alimentación, Cooperativa Escolar, Escolares, Escuelas Primarias

Resumo

Childhood obesity is a major public health issue in Mexico. Schools are important settings to promote healthy eating habits. The aim of this study was to assess the extent of compliance with 2010 and 2014 Mexican school food guidelines in six public primary schools in Mexico City. The instruments for this study included semi-structured interviews (n=17) with principals, food vendors and members of the School Vending Committee, focus groups (n=10) with teachers and with parents, observation of six schools’ environments, questionnaires applied to 325 schoolchildren from 4th, 5th and 6th grades and their parents, and a food analysis of items sold at school vending. Guidelines’ compliance was assessed using all instruments accordingly. It was low in every dimension: 1) Acknowledgment of school food guidelines: None of the participants were familiar with the 2014 guidelines. 2) Healthy environment enhancement: Children lacked free access to safe drinking water. Children had up to five opportunities to eat during school day besides breakfast at home. Most children (67.7%) ate three to four times. 3) Operability of food and beverages sale and consumption: The only training provided to stakeholders was an annual session on hygiene to school food vendors. The majority of food and beverages offered at school vending exceeded energy, sodium, fat and added sugar content as established. Children sold energy-dense foods for school fundraising. Lack of dissemination and acknowledgment of the guidelines, defined roles and policy procedures, as well as training and capacity building for stakeholders impeded school food guidelines’proper implementation.

La obesidad infantil es un problema de salud pública en México. La escuela es un lugar importante para promover hábitos saludables. El propósito del estudio fue evaluar el cumplimiento de los lineamientos escolares de alimentos de 2010 y 2014 en seis escuelas primarias públicas de la Ciudad de México. Los instrumentos incluyen entrevistas semi-estructuradas (n=17) con directores, vendedores de alimentos y miembros del Comité del Establecimiento de Consumo Escolar, grupos focales (n=10) con padres y con profesores, observación del entorno escolar, cuestionarios aplicados a 325 niños de 4º, 5º y 6º grado y a sus padres, y un análisis de los alimentos ofrecidos en la venta escolar. El cumplimiento de los lineamientos fue bajo en cada dimensión: 1) Conocimiento de los lineamientos: Ninguno de los participantes conocía los lineamientos de 2014. 2) Promoción de un ambiente saludable: No se tenía acceso libre a agua simple potable. Los niños tenían cinco oportunidades para comer durante la jornada escolar además del desayuno en casa. La mayoría de los niños (67.7%) comía de 3 a 4 veces. 3) Operatividad de la venta y consumo de alimentos y bebidas: La única capacitación fue una sesión anual de higiene a los vendedores. La mayoría de los alimentos y bebidas excedía los límites establecidos de calorías, sodio, grasa y azúcar añadida. Los niños vendían alimentos densos en energía para recaudar fondos. La falta de difusión de las guías, roles y políticas no definidos y una mínima capacitación obstaculizaron la implementación de los lineamientos.

Downloads

Não há dados estatísticos.

Referências

REFERENCIAS

Instituto Nacional de Estadística y Geografía. Presentación de Resultados de la Encuesta Nacional de Salud y Nutrición 2018. [Internet]. 2019 Dec 10 (cited 2019 Dec 13); Disponible en: https://www.inegi.org.mx/contenidos/programas/ensanut/2018/doc/ensanut_2018_presentacion_resultados.pdf

Shamah-Levy T, Morales-Ruán C, Amaya-Castellanos C, Salazar-Coronel A, Jiménez-Aguilar A, Méndez-Gómez I. Effectiveness of a diet and physical activity promotion strategy on the prevention of obesity in Mexican school children. BMC Public Health [Internet]. 2012; 12 (152). doi: 10.1186/1471-2458-12-152.

Clarke J, Fletcher B, Lancashire E, Pallan M, Adab P. The views of stakeholders on the role of the primary school in preventing childhood obesity: A qualitative systematic review. Obes Rev [Internet]. 2013; 14 (12). doi: 10.1111/obr.12058.

López-Olmedo N, Jiménez-Aguilar A, Morales-Ruan MDC, Hernández-Ávila M, Shamah-Levy T, Rivera-Dommarco JA. Consumption of foods and beverages in primary schools: Results of the implementation of the general guidelines for foods and beverages sales in primary schools in Mexico, stages II and III. Eval Program Plann [Internet]. 2017; 66: 1-6. doi: 10.1016/j.evalprogplan.2017.08.009.

Bonvecchio-Arenas A, Theodore FL, Hernández-Cordero S, Campirano-Núñez F, Islas AL, Safdie M, et al. The school as an opportunity for obesity prevention: An experience from the Mexican school system. Rev Esp Nutr Comunitaria [Internet].2010; 16(1):13-16. doi. 10.1016/S1135-3074(10)70005-3.

Barquera S, Rivera-Dommarco J, Campos-Nonato I, Hernández-Barrera L, Santos-Burgoa C, Durán-Vidaurri E, Rodríguez-Cabrera L, Hernández-Ávila M. Bases técnicas del Acuerdo Nacional para la Salud Alimentaria: Estrategia contra el sobrepeso y la obesidad. México: Secretaría de Salud; 2010.

Secretaría de Educación Pública. Acuerdo mediante el cual se establecen los lineamientos generales para el expendio y distribución de alimentos y bebidas preparados y procesados en las escuelas del Sistema Educativo Nacional. México: Diario Oficial de la Federación; 2014.

Jiménez-Aguilar A, Morales-Ruán MDC, López-Olmedo N, Théodore F, Moreno-Saracho J, Tolentino-Mayo L, et al. The fight against overweight and obesity in school children: Public policy in Mexico. J Public Health Policy [Internet]. 2017; 38 (4): 407-428. doi: 10.1057/s41271-017-0090-z.

Théodore FL, Moreno-Saracho JE, Bonvecchio A, Morales-Ruán MDC, Tolentino-Mayo L, López-Olmedo N, et al. Lessons learned and insights from the implementation of a food and physical activity policy to prevent obesity in Mexican schools: An analysis of nationally representative survey results. PLoS One [Internet]. 2018; 13 (6). doi: 10.1371/journal.pone.0198585.

Pérez-Ferrer C, Barrientos-Gutierrez T, Rivera-Dommarco JA, Prado-Galbarro FJ, Jiménez-Aguilar A, Morales-Ruán C, et al. Compliance with nutrition standards in Mexican schools and their effectiveness: a repeated cross-sectional study. BMC Public Health [Internet]. 2018; 18. doi: 10.1186/s12889-018-6330-8.

Cáceres P. Análisis cualitativo de contenido: Una alternativa metodológica alcanzable. 2003. Psicoperspectivas [Internet] 2 (1), 53-82.doi: 10.5027/psicoperspectivas-vol2-issue1-fulltext-3

Proctor E, Silmere H, Raghavan R, Hovmand P, Aarons G, Bunger A, et al. Outcomes for implementation research: Conceptual distinctions, measurement challenges, and research agenda. Adm Policy Ment Health [Internet]. 2010; 38 (2): 65-76. doi: 10.1007/s10488-010-0319-7

López H. Actualización regla AMAI NSE 8X7 [presentación]. Congreso AMAI; 2011

Food Composition Databases [Internet]. Estados Unidos de América: United States Department of Agriculture; [accesado Marzo 2017]. Disponible en: https://ndb.nal.usda.gov/ndb/search/list

Pérez-Lizaur AB, Palacios-González B, Castro-Becerra AL, Flores-Galicia I. Sistema Mexicano de Alimentos Equivalentes. 4a ed. México: Ogali; 2014.

World Health Organization. Report of the Commission on Ending Childhood Obesity [Internet]. Geneva: World Health Organization, 2016.Disponible en: https://www.who.int/end-childhood-obesity/publications/echo-report/en/

Masse LC, Naiman D, Naylor PJ. From policy to practice: Implementation of physical activity and food policies in schools. Int J Behav Nutr Phys Act [Internet].2013; 10 (71). doi: 10.1186/1479-5868-10-71.

Ley General de Educación 2016 (Gobierno de los Estados Unidos Mexicanos).

Hernandez-Barrera L, Rothenberg SJ, Barquera S, Cifuentes E. The toxic food environment around elementary schools and childhood obesity in Mexican cities. Am J Prev Med [Internet].2016; 51 (2): 264-270. doi: 10.1016/j.amepre.2016.02.021.

Shamah-Levy T, Cuevas-Nasu L, Méndez-Gómez-Humarán I, Jiménez-Aguilar A, Mendoza-Ramírez A, Villalpando S. La obesidad en niños mexicanos en edad escolar se asocia con el consumo de alimentos fuera del hogar: durante el trayecto de la casa a la escuela. Arch Latinoam Nutr [Internet]. 2011; 61 (3). Disponible en: https://www.alanrevista.org/ediciones/2011/3/art-8/

Patino-Fernandez AM, Hernandez J, Villa M, Delamater A. School-based health promotion intervention: Parent and school staff perspectives. J Sch Health [Internet]. 2013; 83 (11): 763-770. doi: 10.1111/josh.12092.

Story M, Nanney MS, Schwartz MB. Schools and obesity prevention: Creating school environments and policies to promote healthy eating and physical activity. Milbank Q [Internet]. 2009; 87 (1). doi: 10.1111/j.1468-0009.2009.00548.x.

Secretaría de Salud. Estrategia Nacional para la Prevención y el Control del Sobrepeso, la Obesidad y la Diabetes. México: IEPSA; 2013.

Schwartz MB, Henderson KE, Falbe J, Novak SA, Wharton CM, Long MW, et al. Strength and comprehensiveness of district school wellness policies predict policy implementation at the school level. J Sch Health [Internet]. 2012; 82 (6). doi: 10.1111/j.1746-1561.2012.00696.x.

Como Citar

Tijerina Walls, M. V., Rojas-Russell, M. E., Aedo, M. de los Ángeles, Pelcastre-Villafuerte, B. E., & Díaz-Bouchain, eorgina. (2020). Compliance of school food guidelines in primary schools in mexico city. Archivos Latinoamericanos De Nutrición (ALAN), 69(4), 209–220. Obtido de http://saber.ucv.ve/ojs/index.php/rev_alan/article/view/19272

Edição

Secção

Artículo General

Artigos mais lidos do(s) mesmo(s) autor(es)