Optimization of agroecological management in cocoa production units, Mérida state

Authors

Keywords:

cocoa, natural alternatives, timely work, organic agriculture

Abstract

The cultivation of cocoa has become tremendously valuable to Venezuela's social and economic landscape, for whose purposes it is essential to identify sustainable practices to maintain its benefits. This study aimed to pinpoint the key factors involved in agroecological management for cocoa cultivation in Caracciolo Parra Olmedo district, Mérida state. The study was explanatory and, by using a questionnaire with a population and sample of 147 producers, we found that the most critical aspects of agroecological management of cocoa cultivation included avoiding agrochemicals, preserving soil and river health, utilizing natural alternatives, performing timely crop work, burning of garbage by producers and detecting the presence of cadmium. While producers recognized the importance of agroecological management, they did not always execute timely work, burned their land, and were unaware of the presence of cadmium. With technical assistance, training programs, and organized meetings, solutions must be sought to the situation presented

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biographies

Juan Carlos Nava, Universidad del Zulia

Nava, Juan Carlos
Universidad del Zulia
https://orcid.org/0000-0002-7224-8377
navauniversidaddelzulia@gmil.com
Venezuela

Luis Alejandro Chango, Universidad Técnica Estatal de Quevedo

Chango, Luis Alejandro
Universidad Técnica Estatal de Quevedo
https://orcid.org/0000-0001-6003-5692
lachr031292@hotmail.com
Ecuador

Joaquín Teodoro Morán, Universidad Agraria

Morán, Joaquín Teodoro
Universidad Agraria
https://orcid.org/0000-0002-8758-6838
jmoran@uagraria.edu.ec
Ecuador

María Germania Mena, Universidad Agraria

Mena, María Germania
Universidad Agraria
https://orcid.org/0000-0003-2923-9210
mmena@uagraria.edu.ec
Ecuador

References

Anchundia, A.; Suatunce, J.; Poveda, R. (2021). Análisis económico del banano orgánico y convencional en la provincia Los Ríos, Ecuador. Avances, 23(4), 419-426.

Anzules, V.; Borjas, R.; Alvarado, L.; Castro, V.; Julca, A. (2019). Control cultural, biológico y químico de Moniliophthora roreri y Phytophthora spp en Theobroma cacao ‘CCN-51’. Revista Scientia Agropecuaria, 10(4), 122-135.

Armijos, M. (2016). Evaluación social, económica y productiva de la producción cacaotera (Theobroma cacao L.) del sector Pagua, Cantón el Guabo - Ecuador. Machala. 188 p.

Barrezueta, S. (2019). Propiedades de algunos suelos cultivados con cacao en la provincia El Oro, Ecuador. Revista CIenciaUAT, 155-166.

Burgo, O.; Zambrano, M.; Izquierdo, R.: García, M.; Capa, L.; Juca, F. (2021). Impacto de la producción agrícola alternativa en PyMEs con enfoque agroecológico. Revista Espacios, 40(4), 2-12.

Cedeño, J.; Díaz, E.; Conde, E.; Cervantes, A.; Avellán, L.; Zambrano, M.; Tobar, J.; Estévez, S.; Sánchez, A. (2021). Evaluación de la severidad de Sigatoka negra (Mycosphaerella fijiensis Morelet) en plátano “Barraganete” bajo fertilización con magnesio. Revista Técnica de la Facultad de Ingeniería de la Universidad del Zulia, 44(1), 4-11.

Centanaro, P.; Nava, J. (2021). Nudos críticos de procesos gerenciales en unidades productivas de banano, Milagro, Ecuador. Revista CEA, 7(13), 4-23.

Chávez, E.; Castelan, M. (2019). Evaluación campesina del manejo agroecológico de plantaciones de cacao en Tabasco, México. Revista Agroproductividad, 12(7),43-49.

Concepción, R. (2022). Indicadores de sostenibilidad ambiental. Observatorio medioambiental, 5, 79-99.

CORPOANDES (2020). Municipios del estado Mérida. Corporación de Los Andes. Venezuela. 108 p.

Díaz, A.; Sánchez, R.; Rosales, B. (2018). Metodologías e indicadores académicos, económicos, sociales y tecnológicos para la evaluación del impacto de la investigación científica universitaria. Revista Científica Nexo, 31(2), 74-88.

FAOSTAT. (2019). Estadísticas de producción del cultivo de cacao. Organización de las Naciones Unidas para la Agricultura y la Alimentación [en línea] disponible en: http://faostat.fao.org/DesktopDefault. asp291 [consulta: 4 julio 2023].

Galindo, H. (2020). Estadística para no estadísticos. 1ª ed. Alicante: Área de Innovación y Desarrollo, S.L. 144 p.

García, R.; Quevedo, J.; Socorro, A. (2020). Prácticas para el aprovechamiento de residuos sólidos y resultados de su implementación. Universidad y Sociedad, 12(1), 280-291.

González L.; Quevedo, J.; Batista, G. (2018). Alternativas orgánicas para el control de Monilia (Moniliophthora roreri) en el cultivo de cacao. Revista científica Agroecosistemas, 6(2), 56-62.

Lo Dico, G.; Galvano, F.; Dugo, G.; Dascenzi, C.; Macaluso, A.; Vella, A.; Giangrosso, G.; Gammilleni, G.; Ferrantelli, V. (2021). Toxic metal levels in cocoa powder and chocolate by ICP-MS method after microwave-assisted digestion. Food Cemistry, 245, 1163-1168.

Masaquiza, D.; Pereda, J.; Curbelo, L.; Figueredo, R.; Cervantes, M. (2017). Intensificación de los sistemas agropecuarios y su relación con la productividad y eficiencia. Resultados con su aplicación. Artículo de revisión. Revista de Producción Animal, 29(2), 57-64.

Meter, A.; Atkinson, R.; Laliberte, B. (2019). Cadmio en el cacao de América Latina y el Caribe – Análisis de la investigación y soluciones potenciales para la mitigación. Bioversity, 12, 254-270.

Ma, Z.; Garrido, A.; Jeong, K. (2017). Application, mode of action, and in vivo activity of chitosan and its micro and nanoparticles as antimicrobial agents: A review. CarbohydrPolym, 176, 257-265.

Nava, J.; Torres, L.; Arcos, D. (2023a). Planificación en unidades productivas agrícolas como insumo para su marco estratégico prospectivo, municipio sucre, Zulia. Revista Gestión de investigación y desarrollo, 8(2) 25-38.

Nava, J.; Villasmil, R.; Rodríguez, B.; Rincón, J. (2023b). Cacao y chocolate, experiencias inolvidables. Gráficas Nerio Tip C.A. Maracaibo, Venezuela. 119 p.

Nicholls, C.; Altieri, M.; Vásquez, L. (2017). Agroecología principios para la conversión y el rediseño de sistemas agrícolas. Agroecología, 10(1), 61-72 p.

Ostaiza, G.; Torres, L.; Beltrán, D.; Macías, J.; Nava, J. (2023). Identificación de las Limitaciones para la sostenibilidad del cultivo de cacao (Theobroma cacao L.) mediante un diagnóstico agroecológico. Revista Técnica de Ingeniería de La Universidad del Zulia, 46(1), 4-15 p.

Pérez, F.; Rojo, A.; Ferreira, J. (2018). Selección de criterios sociales y ambientales para la delimitación de núcleos rurales en Galicia, España. Revista de la Facultad de Agronomía de la Universidad del Zulia, 35, 108-126.

SAS (2020). SAS Studio user’s guide: statistics. Version 15.1. Cary, NC: Statistical Analysis System (SAS) Institute Inc.

Valarezo, O. (2020). Marco aplicado para la sustentabilidad social y ambiental de fincas productoras de limón en Portoviejo, Ecuador. Journal of the Selva Andina Biosphere, 8(1), 19-31.

Vázquez, J.; Loli, O. (2018). Compost y vermicompost como enmiendas en la recuperación de un suelo degradado por el manejo de Gypsophila paniculata. Scientia Agropecuaria, 9(1), 43-52.

Zhiminaicela, J.; Quevedo, J.; Batista, R. (2020). La producción de banano en la Provincial de El Oro y su impacto en la agrobiodiversidad. Revista Metropolitana de Ciencias Aplicadas, 3(3), 189-195.

Published

2024-07-17

How to Cite

Nava, J. C., Chango, L. A., Morán, J. T., & Mena, M. G. (2024). Optimization of agroecological management in cocoa production units, Mérida state. Gestión I+D, 9(2), 185–210. Retrieved from http://saber.ucv.ve/ojs/index.php/rev_GID/article/view/28887