The dynamics of agribusiness in Uruguay: from productive concentration towards deconcentration

Authors

Keywords:

Agricultural expansion, Agribusiness, Uruguay

Abstract

The agricultural sector in Uruguay has been undergoing dramatic changes in the last 20 years due to the incorporation and growth of soybean production. Furthermore, the emergence of foreign and transnational capital led to large companies beginning to dominate the productive sector and all the commercial links, as in the supply of inputs to market the product, displacing national production. Therefore, there was a strong concentration process in the production process, where there seemed to be no diseconomies of scale in these productions. However, the fall in the price of grains since the middle of the second decade of this century put a stop to this growth. A process called “deconcentration” also began to take place, as well as the recovery of spaces by national actors, with smaller scales, with the return to diversification through the combined production of agriculture and livestock. Finally, the concentration indices show this phenomenon, while transnational production is withdrawing from direct production, maintaining and increasing its dominance in the chain sector linked to the marketing of products and the supply of inputs.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biographies

Pedro Arbeletche, Universidad de la República de Uruguay

Arbeletche, Pedro
Universidad de la República de Uruguay - Facultad de Agronomía (UDELAR)
http://orcid.org/0000-0001-8929-4356
arbe19@fagro.edu.uy
Uruguay

Milton Pintos, Universidad de la República de Uruguay

Pintos, Milton
Universidad de la República de Uruguay - Facultad de Agronomía (UDELAR)
miltonpintos@hotmail.com
https://orcid.org/0000-0002-3536-9065
Uruguay

References

Arbeletche, P.; Carballo, C. (2010). “La expansión agrícola en Uruguay. Algunas de sus principales consecuencias”. Revista de Desarrollo Rural y Cooperativismo Agrario 12: 7-19.

Arbeletche, P. (2020) El agronegocio en Uruguay: su evolución y estrategias cambiantes en el siglo XXI. RIVAR (Santiago) vol.7 no.19 Santiago de Chile.

Cámara de Industrias (2019) Informe anual de exportaciones de bienes del Uruguay. Informe 2018. N°5. Montevideo, Uruguay

Cámara de Industrias (2020) Informe anual de exportaciones de bienes del Uruguay. Informe 2019. N°6. Montevideo, Uruguay

Cardeillac, J.; Juncal, A. (2017). Estructura agraria y trabajo en un contexto de cambios: el caso de Uruguay. Mundo Agrario, 18 (39), e072. https://doi.org/10.24215/15155994e072

De los Campos, G.; Pereira, G. (2002) La actividad agrícola de secano. Montevideo, Uruguay, 66 pp.

Ernst, O.; Siri Prieto, G. 2010. Manejo del suelo y rotación con pasturas: efecto sobre la calidad del suelo, el rendimiento de los cultivos y el uso de insumos. Informaciones Agronómicas del Cono Sur 45: 22-26.

Errea, E.; Peyrou, J.; Secco, J.; Souto, G. (2011). Transformaciones en el agro uruguayo: Nuevas instituciones y modelos de organización empresarial. Montevideo: Universidad Católica del Uruguay.

Figueredo, S.; Arbeletche, P.; Guibert, M. (2019) Ciclo sojero y estrategias de los actores de la producción agropecuaria en el litoral uruguayo. Revista Eutopía. N° 16. Pp 99-118, Ecuador.

Gras, C.; Hernández, V. (2013). Los pilares del modelo agribusines y sus estilos empresariales. En: Gras, C. y Hernández, V. El agro como negocio: producción, sociedad y territorios en la globalización. Buenos Aires, Biblos: 17-48.

Guibert, M; Grosso, S.; Arbeletche, P; Bellini, ME. (2011) De Argentina a Uruguay: espacios y actores en una nueva lógica de producción agrícola. Pampa. Revista Interuniversitaria de Estudios Territoriales, pp.13-38, Argentina

Ministerio de Ganadería Agricultura y Pesca, Dirección de Investigaciones Estadísticas Agropecuarias – MGAP_DIEA (2017a). Anuario estadístico agropecuario (20ª. ed.). Montevideo. 214 p.

Ministerio de Ganadería Agricultura y Pesca, Dirección de Investigaciones Estadísticas Agropecuarias – MGAP_DIEA (2017b). Encuesta agrícola “primavera 2016”. Montevideo. 25 p.

Oyhantçabal, G.; Narbondo, I. (2018). Land grabbing in Uruguay: New forms of land concentration. Canadian Journal of Development Studies / Revue Canadienne d’Études du Développement 40 (2): 201-219. https://doi.org/10.1080/02255189.2018 .1524749

Pierri, J. Wesz Junior, V. (2017). La sojización en Argentina y Brasil (1980-2014): influencia de las políticas públicas, de las empresas transnacionales y de la estructura económica dependiente. Revista de Extensão Rural, Santa María, v. 24, n°1. Brasil

Pintos, M. Arbeletche, P. (2020) Descripción y análisis de la cadena de valor de la soja en Uruguay. Revista Ciencias Agronómicas; UNR, Nro. 35 Argentina

Piñeiro, D.; Moraes, M. (2008). Los cambios en la sociedad rural durante el siglo XX. En Nahum, B. (Ed), El Uruguay del siglo XX. La sociedad. Montevideo: Ediciones de la Banda Oriental.

Piñeiro, D. (2014). Asalto a la tierra: el capital financiero descubre el campo uruguayo. En Capitalismo, tierra y poder en América latina (1982-2012), Volumen 1, Cap. 5 – Ediciones Continente – Clacso, Mexico.

Uruguay XXI. (2018). Agronegocio. Oportunidades de negocio. Revista Uruguay XXI, Informessectoriales. En https://www.uruguayxxi.gub.uy/uploads/informacion/b5eb6050ca43af07330c66ca7fb7ba70f0cd8189.pdf (consultado el 10-5-2021)

Vázquez, S; Ceroni, M. (2019) Territorialización del agronegocio en el Uruguay actual: una mirada desde la geografía agraria. Eutopia N° 16 pp 119-140. Ecuador

Published

2023-01-17

How to Cite

Arbeletche, P., & Pintos, M. (2023). The dynamics of agribusiness in Uruguay: from productive concentration towards deconcentration. Gestión I+D, 8(1), 108–135. Retrieved from http://saber.ucv.ve/ojs/index.php/rev_GID/article/view/25178

Issue

Section

Original Article