The sanitariy certificate for agricultural products. An instrument to reinforce the sector

Authors

  • Gabriela María De la Cruz Fernández Universidad Nacional de Chimborazo Riobamba - Ecuador
  • María Eugenia Borja Lombeida Universidad Nacional de Chimborazo Riobamba - Ecuador
  • Pedro de la Cruz Fernández Universidad Nacional de Chimborazo Riobamba - Ecuador

Keywords:

Política pública, certificado sanitario, rural

Abstract

This study focuses on the application of the sanitary certificate in the agricultural sector of the Province of Chimborazo - Ecuador, the reasons for which it is used or not the mentioned certificate and which would be the necessary conditions that the actors of the production require to apply it. This research is descriptive - explanatory for which a review of the literature was done to determine the main reasons of informality. Also, it is applied in-depth interviews and surveys to 160 producers in the province. The sampling is intentional or deliberate, surveying all those who were accessible at the time of the collection of information. The results highlight that the main reasons for the lack of application of the sanitary certificate the difficulty of administrative procedures and technical costs, and other reasons. This shows the inefficiency of the different public policies identified (up to 7 legal reforms since 1988) and it is proposed to discuss a solution for the formalization of the commercial activities of the sector.

Key words:  public policy, sanitary certificate, rural.

Downloads

Download data is not yet available.

References

Agencia Nacional de Regulación, Control y Vigilancia Sanitaria (ARCSA). (2017). Normativa – Instructivos. Ecuador. Controlsanitario.gob.ec. http://www.controlsanitario.gob.ec/documentos-vigentes/

De Janvry, A. & Sadoulet, E. (2004). Fitting the facts and capitalizing on new opportunities to redesign rural development programs in Latin America. Revista de Economia E Sociologia Rural, 42(Xlii). Recuperado de: http://doi.org/10.1590/S0103-20032004000300001

Ediciones Legales. (2013). Reglamento de Alimentos. Recuperado de http://ctpp.org.ec/wp-content/uploads/2016/10/R-de-ALIMENTOS-1988-y-reformas.pdf

Ediciones Legales. (2016). Reglamento del Registro y Control de Alimentos Sanitario de Alimentos Procesados. Recuperado de https://www.aduana.gob.ec/archivos/Boletines/2016/REG%20Y%20CONTROL%20SANITARIO%20DE%20ALIMENTOS%20PROCESADOS.pdf

El Universo.com. (28 de agosto de 2013). América Economía, OIT: América Latina registra 47% de empleo informal. América economía.com. Obtenido de https://www.americaeconomia.com/economia-mercados/finanzas/oit-america-latina-registra-47-de-empleo-informal

Instituto Nacional de Estadística y Censos. (INEC). (2015). Actualización metodológica: empleo en el sector informal y la clasificación de los ocupados según sectores. Ecuador. Ecuador en cifras.gob. Recuperado de: http://www.ecuadorencifras.gob.ec//documentos/web-inec/Estudios%20e%20Investigaciones/Trabajo_empleo/4.%20REM-Actualizacion_metodologica_empleo_informal.pdf

Instituto Nacional de Estadística y Censos. (INEC). (2014). La informalidad laboral, Encuesta Nacional de Ocupación y Empleo Marco conceptual y metodológico. Ecuador. Ecuador en cifras. gob. Recuperado de: http://www.ecuadorencifras.gob.ec//documentos/web-inec/POBREZA/2014/Diciembre-2014/Presentacion_Pobreza_y_Desigualdad_diciembre_2014.pdf

Ley Orgánica de Salud. (2006). Recuperado de https://www.todaunavida.gob.ec/wp-content/uploads/downloads/2015/04/SALUD-LEY_ORGANICA_DE_SALUD.pdf

Lexis. (2013). Reglamento de Registro y Control Sanitario de Alimentos. Recuperado de https://www.controlsanitario.gob.ec/wp-content/uploads/downloads/2013/11/REGLAMENTO-DE-REGISTRO-Y-CONTROL-SANITARIO-DE-ALIMENTOS.pdf

Negrete, R. (2011). El concepto estadístico de informalidad y su integración bajo el esquema del grupo de Delhi, Realidad, datos y espacio. Revista Internacional de Estadística y Geografía. Recuperado de: http://www.inegi.org.mx/rde/2011/09/04/el-concepto-estadistico-de-informalidad-y-su-integracion-bajo-el-esquema-del-grupo-de-delhi/

Organización para la Cooperación y Desarrollo Económico. (OCDE). (2007): Manual sobre la medición de la economía no observada. Lima: Comunidad Andina.

Organización para la Cooperación y Desarrollo Económico. (OCDE). (2009). Latin America Economic Outlook 2009. Keepeer.com Recuperado de: http://www.keepeek.com/Digital-Asset-Management/oecd/development/latin-american-economic-outlook-2009_leo-2009-en

Organización Internacional del trabajo. (OIT). (2002). Resolución relativa al trabajo decente y la economía informal en Conclusiones sobre el trabajo decente y la economía informal 90.ª reunión de la Conferencia Internacional del Trabajo.

Organización Internacional del trabajo. (OIT). (2013). Oficina Regional para América Latina y el Caribe FORLAC, En América Latina y el Caribe hay 130 millones de trabajadores en la informalidad, tríptico. Ilo.org. Recuperado de: http://www.ilo.org/wcmsp5/groups/public/---americas/--rolima/documents/publication/wcms_244404.pdf

Serrano, A. (2010): Análisis de la informalidad en el Ecuador: recetas tributarias para su gestión. Repositorio Flacso. Recuperado de: http://repositorio.flacsoandes.edu.ec/bitstream/10469/3871/1/REXTN-F04-02-%20Serrano.pdf

Tokman, V. (2010): Informalidad en América Latina: balance y perspectivas de políticas, en El fenómeno de la informalidad en el Siglo XXI: medición, análisis y retos, 4 (2) pp.45-67.

Universidad Técnica del Norte. (UTN). (2017) La importancia de la agricultura para nuestro país. Ecuador. Recuperado de: http://www.utn.edu.ec/ficaya/carreras/agropecuaria/?p=1091

How to Cite

De la Cruz Fernández, G. M., Borja Lombeida, M. E., & de la Cruz Fernández, P. (2018). The sanitariy certificate for agricultural products. An instrument to reinforce the sector. Gestión I+D, 3(1), 37–55. Retrieved from http://saber.ucv.ve/ojs/index.php/rev_GID/article/view/15335

Issue

Section

Original Article