Nutritional profile of older adults attending a grandparents club

Authors

  • Ayarí Jiménez
  • Mary Moya-Sifontes
  • Gerardo Bauce

Keywords:

Older adult, Nutritional profile, Lifestyle, Consumption Pattern, Physical activity.

Abstract

Introduction: In this study the nutritional profile of a group of older adults was determined. Methods: field research, prospective type, cross-sectional with a descriptive approach. The population of forty (40) older adults who regularly attend the activities of the Club de Abuelos “Juventud Acumulada”, Charallave, Miranda State, was evaluated, applying a structured questionnaire in open and closed questions to collect the information and anthropometric measurements were taken ( weight and height, fat and lean areas). Results: mean age 68,5 ± 7,6 years, older in women; weight and height 58,7 ± 9,8 kg and 1,63 ± 0,1 cm, higher in men; Average BMI 22,2 ± 3,7 kg / m2, similar in both sexes; 20% with Deficit, 55% Normal weight, 25% Overweight; 42,5% have HT; 10, Diabetes Mellitus 2 or Dyslipidemia. Breakfast: 75% arepa; 60% bread; 50% sausages; 40% coffee with milk; Lunch: 72,5% rice; 55% legumes; 47,5% pasta; 47,5% tubers; 35% fish; Dinner: 82,5% arepa; 62,5% bread; 52,5% pasta; 50% eggs and omelettes. Adequacy 79,2% in men and 98,5% in women; 7,5% smoke and 50% consume alcoholic beverages; 35% practice some physical activity Conclusions: height-weight relationship within the suggested range in both sexes; average fat area and adequate muscle area; 20% of men and 31,2% of women are overweight; women with higher risk due to chronic diseases and caloric intake below the requirement; consumption pattern shows low consumption of milk, vegetables and fruits. The implementation of a nutritional intervention program is necessary.

Downloads

Download data is not yet available.

References

Álvarez J, Gonzalo J, Rodríguez J. Envejecimiento y Nutrición. Rev. Nutr Hosp. Madrid, España. 2011; 4(3):3-14. [Internet] [Citado 2017 Marzo 12] Disponible en: http://www.redalyc.org/articulo.oa?id=309226782001

Hilerio A. Estado Nutricional en el Adulto Mayor Institucionalizado del Estado de Colima mediante la Mini Valoración Nutricional e Indicadores Séricos. Trabajo de Grado. Universidad de Colima, Colombia. 2009 [Internet] [Citado 2017 Abril 15] Disponible en: http://digeset.ucol.mx/tesis_posgrado/Pdf/HILERIO_LOPEZ_ANGEL_GABRIEL.pdf

Gutiérrez T. Valoración del Estado Nutricional y sus diferencias en mujeres mayores de 60 años con y sin práctica de ejercicio. Tesis Doctoral. Universidad de Alicante. 2013; [Internet] [Citado 2017 Abril 15] Disponible en: http://envejecimiento.csic.es/documentos/documentos/Tesis-nutricion-mujeresmayores-ejercicio-01-2015.pdf

Organización Mundial de la Salud (OMS). Envejecimiento y Salud. Nota Descriptiva N° 404. Centro de prensa. 2015 [Internet] [Citado 2017 Marzo 12] Disponible en: http://www.who.int/mediacentre/factsheets/fs404/es/

World Medical Association, WMA. Declaration of Helsinki – Ethical principles for Medical Research Involving Human Subjects. 2013; [Internet] [Citado 2020 Marzo 04] Disponible en: https://www.wma.net/wp-content/uploads/2016/11/DoH-Oct2013-JAMA.pdf

De Onís Mercedes. Valores de Referencia de la Organización Mundial de la Salud. 2015 [Internet] [Citado 20 Marzo 05] Disponible en: https://ebook.ecog-obesity.eu/es/tablas-crecimiento-composicion-corporal/valores-de-referencia-de-la-organizacion-mundial-de-la-salud/

Frisancho AR. New norms for upper limb fat and muscle areas for assessment of nutritional status. Am J Cli Nutr. 1981; 34(11):2540-5.

Méndez-Castellano H, Méndez MC. Estratificación social y biología humana: Método Graffar modificado. Arch Venez Pueric Pediatr. 1986; 49(3/4):93-104.

Méndez-Castellano H. Sociedad y estratificación: Método Graffar-Méndez Castellano. Ediciones Fundacredesa, Caracas.1994

Instituto Nacional de Nutrición. Valores de referencia de energía y nutrientes para la población venezolana. Editorial Gente de Maíz, Caracas. 2012; p. 46-144

Soto D. Requerimientos nutricionales del anciano. En: Simposio Nutrición y Envejecimiento. Caracas. 1998. p. 97-110

Instituto Nacional de Nutrición. Alimentación de la Adulta y el Adulto Mayor. Serie Nutriendo Conciencias para Vivir Bien. Caracas. Fondo Editorial Gente de Maíz. Tomo 9. Caracas. 2015; p.12-49. [Citado 2020 Marzo 05] Disponible en: https://www.inn.gob.ve/pdf/libros/serie_nutriendo_conciencias_para_vivir_bien/9.Alimentacionynutriciondelaadultayeladultomayor.pdf

Weiner J, Lourie J. Practical human biology. London: Academic Press. 1981. Scientific Research An Academic Publisher.[Internet] [Citado 05 de Marzo 2021 ]. Disponible en: https://www.scirp.org/(S(351jmbntvnsjt1aadkposzje))/reference/ReferencesPapers.aspx?ReferenceID=41094

Bauce G. Evaluación antropométrica de un grupo de pacientes adultos mayores. Rev Digit Postgrado. 2020; 9(2). [Internet] [Citado 2020 Mayo 08]. Disponible en: http://saber.ucv.ve/ojs/index.php/rev_dp/article/view/18931/144814485337

Organización Mundial de la Salud. Venezuela (República Bolivariana de). (Portal Web) 2020 [Internet] [Citado 2018 Abril 25]. Disponible en: http://www.who.int/countries/ven/es/

Verdugo Alonso M, Gómez-Sánchez L, Arias Martínez B. Evaluación de la calidad de vida en personas mayores. La Escala FUMAT. Publicaciones del INICO, Salamanca. 2009; Colección Herramientas 4/2009. 1ª Edición. [Internet] [Citado 2021 Abril 01) Disponible en: https://sid.usal.es/idocs/F8/FDO23248/herramientas_4.pdf

Viloria R. La Actividad Física del Adulto Mayor en El Valle de Mocotíes. Rev. Mucutíes Universitaria. 2015; 2(2): 60-69. [Internet] [Citado 2017 Mayo 07] Disponible en: http://erevistas.saber.ula.ve/index.php/mucuties/article/view/7574

Aranda P, Aranda F, Aranda P.J. Hipertensión arterial y menopausia: aspectos fisiopatológicos y terapéuticos. Unidad de Hipertensión y Riesgo Vascular Hospital General Universitario Carlos Haya. Málaga; 2018. [Internet] [Citado 2018 Junio 26]. Disponible en: file:///C:/Users/Jimenez/Downloads/S0304485804744753_S300_es.pdf

How to Cite

Jiménez, A., Moya-Sifontes, M., & Bauce, G. (2021). Nutritional profile of older adults attending a grandparents club. Revista Digital De Postgrado, 10(2), e283. Retrieved from http://saber.ucv.ve/ojs/index.php/rev_dp/article/view/22778

Most read articles by the same author(s)