Antioxidant potential of Buriti (Mauritia flexuosa) pulp flour in diabetic rats
Palavras-chave:
Diabetes, Oxidative Stress, Antioxidant, Buriti, Estrés Oxidativo, AntioxidanteResumo
Buriti pulp flour (BPF) contains significant levels of antioxidants. This study evaluated the effect of BPF on biomarkers of oxidative damage in the liver, heart, and pancreas of diabetic rats. The chemical composition, antioxidant capacity, and polyphenol content of BPF were determined. Thirty-six female Fisher rats were divided into four groups: control (C); control + BPF (CB); diabetic (D); diabetic + BPF (DB). Diabetes was induced by treatment with streptozotocin. Thirty days after the induction of diabetes, glucose, total cholesterol and triacylglycerides serum levels, aminotransferase and paraoxonase activities were evaluated. Oxidative damage to lipids and proteins was assessed through thiobarbituric acid reactive substances (TBARS) and protein carbonyl analyses, respectively. Histopathological analyses were also performed. BPF contained high concentrations of phenolic compounds, lipids, and fibers, and exhibited a high capacity to neutralize the 2,2-diphenyl-1-picrylhydrazyl (DPPH) radical. Diabetes was evidenced by equivalent high levels of glucose in plasma from rats in the D and DB groups. Diabetic rats in both groups also presented the same increased activity of aminotransferases. Protein carbonyl levels were increased in liver, heart, and pancreas in the D compared with C group. Although treatment with BPF did not result in any histopathological alterations, it reduced significantly the levels of TBARS in the heart and protein carbonyls in the liver and heart. No effect on blood glucose and tissue histology was observed following treatment with BPF. However, BPF diminished oxidative damage in liver and heart, indicating a possible antioxidant potential in vivo, in addition to in vitro.
La harina de pulpa buriti (BPF) contiene niveles significativos de antioxidantes. Este estudio evaluó el efecto del BPF en biomarcadores de daño oxidativo en el hígado, el corazón y el páncreas de ratas diabéticas. Se determino la composición química, la capacidad antioxidante y el contenido de polifenoles del BPF. Treinta y seis ratas Fisher fueron divididas en cuatro grupos: Control (C); Control + BPF (CB); Diabético (D); Diabético + BPF (DB). La diabetes fue inducida por tratamiento con estreptozotocina. Treinta dias después de la inducción de la diabetes, se evaluaron los niveles séricos de glucosa, colesterol total y triacilglicéridos, y las actividades de aminotransferasa y paraoxonasa. El daño oxidativo a lípidos y proteínas se evaluó a través de sustancias reactivas al ácido tiobarbitúrico (TBARS) y análisis de proteínas carboniladas respectivamente. También se realizaron análisis histopatológicos. El BPF contenía altas concentraciones de compuestos fenólicos, lípidos y fibras, y exhibía una alta capacidad para neutralizar el radical 2,2-difenil-1-picrilhidracil (DPPH). La diabetes se evidenció por altos niveles de glucosa en plasma de ratas en los grupos D y DB. Las ratas diabéticas en ambos grupos también presentaron la misma actividad aumentada de las aminotransferasas. Los niveles de proteínas carboniladas se incrementaron en el hígado, el corazón y el páncreas en el grupo D en comparación con el C. Aunque el tratamiento con BPF no dio lugar a alteraciones histopatológicas, redujo significativamente los niveles de TBARS en el corazón y las proteínas carboniladas en el hígado y el corazón. No se observo ningún efecto sobre la glucosa en la sangre y la histología de tejidos después del tratamiento con BPF. Sin embargo, el BPF disminuyó el daño oxidativo en el hígado y el corazón, lo que indica un posible potencial antioxidante in vivo, además de in vitro.
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