Health risk behavior of Brazilian university men

Authors

  • Luciana Zaranza Monteiro Department of Physical Education and Physiotherapy. University Center of the Federal District
  • Mayara Vinnie Souza Soares Parente Department of Nursing. Escola Superior de Ciências da Saúde
  • Divina Marcia Soares de Oliveira Department of Nursing, University Center of the Federal District
  • Esther de Oliveira Silva Department of Nursing, University Center of the Federal District
  • Suelene da Silva Montalvão Andrade Department of Nursing, University Center of the Federal District
  • Andrea Ramírez Varela Department of Public Health, School of Medicine, Universidad de los Andes

Keywords:

Men, University, Health Promotion, Nutrition, Epidemiology, Varones, Universidad, Promoción de la Salud, Nutrición, Epidemiología

Abstract

The insertion of men in the university environment is a complex and worrying phenomenon permeated by vulnerabilities, which are associated with the adoption of risky behaviors for health. The objective of this study was to evaluate the health behavior of Brazilian university men. A cross-sectional study with 663 men students. The study used a questionnaire on health-related life habits. All the questions were extracted from the Surveillance of Risk and Protection Factors for Chronic Diseases through Telephone Interviews. Logistic regression was used to estimate odds ratios (OR) and 95% confidence intervals and chi-square tests. The analysis of the joint relationships between nutritional status, physical activity and diet was conducted by the multiple correspondence analysis. Of the 663 students, 67.8% were between 20-29 years of age, 69.2% consumed alcohol, 34.5% did not do physical activity, and 34.2% were overweight. The students who did not engage in physical activity smoked more (p=0.05), consumed less fruit (p<0.01), less salad (p<0.01), and consumed full fat milk (p=0.05). In the physically inactive students, a high prevalence of acquiring diabetes mellitus (p<0.01) and high cholesterol (p<0.01) was observed. University students were found to have unhealthy lifestyles. More public policies aimed at promoting preventive measures at universities are needed to encourage healthier health behaviors.

La inserción de los varones en el ámbito universitario es un fenómeno complejo y preocupante permeado por vulnerabilidades, las cuales están asociadas a la adopción de conductas de riesgo para la salud. El objetivo del trabajo fue evaluar el comportamiento de salud de los varones universitarios brasileños. Estudio transversal con 663 varones. El estudio utilizó un cuestionario sobre hábitos de vida relacionados con la salud. Todas las preguntas fueron extraídas de la Vigilancia de Factores de Riesgo y Protección de Enfermedades Crónicas mediante entrevistas telefónicas (Vigitel). Se utilizó la regresión logística para estimar los odds ratios (OR) y los intervalos de confianza del 95% and pruebas del test chi-cuadrado. El análisis de las relaciones conjuntas entre estado nutricional, actividad física y dieta se realizó mediante el análisis de correspondencias múltiples. De los 663 varones, el 67,8% tenía entre 20 y 29 años, el 69,2% consumía alcohol, el 34,5% no hacía actividad física y el 34,2% tenía sobrepeso. Los varones que no realizaron actividad física fumaron más (p = 0,05), consumieron menos fruta (p<0,01), menos ensalada (p<0,01) y consumieron leche entera (p = 0,05). En los varones físicamente inactivos, se observó una alta prevalencia de diabetes mellitus (p<0,01) y colesterol alto (p<0,01). Se descubrió que los varones universitarios tenían estilos de vida poco saludables. Se necesitan más políticas públicas orientadas a promover medidas preventivas en las universidades para fomentar comportamientos de salud más saludables.

Downloads

Download data is not yet available.

How to Cite

Zaranza Monteiro, L., Souza Soares Parente, M. V., Soares de Oliveira, D. M., de Oliveira Silva, E., da Silva Montalvão Andrade, S., & Ramírez Varela, A. (2021). Health risk behavior of Brazilian university men. Archivos Latinoamericanos De Nutrición (ALAN), 71(2), 94–103. Retrieved from http://saber.ucv.ve/ojs/index.php/rev_alan/article/view/22982

Issue

Section

Artículo General