Food Trade for Specific Health Use FOSHU through Patents in LATAM: Relevant Aspects in International Law

Autores/as

DOI:

https://doi.org/10.37527/2022.72.3.007

Palabras clave:

Functional Foods, Pacific Alliance, MERCOSUR, SICA, Comparative International Laws, Alimentos Funcionales, Alianza del Pacífico, Derecho Internacional Comparado

Resumen

Introduction: This article addresses the legal regulations for Foods for Specified Health Uses (FOSHU) in the main trade associations of Latin America (LATAM), based on the Codex Alimentarius system. Objective: The objective is to determine regulatory progress in the trade of FOSHU products. Material and methods: This study includes a review of the literature emanating from the databases from 2018 to 2022, according to the framework of three general food marketing regulations: food safety claims; inspection regulations, and food manufacturing and labeling. Results: The results reveal the absence of a specific legislation for FOSHU foods, as these are only mentioned in the area of nutrition. Conclusions: The legal framework in the trade of these products is based on jus cogens. Registration of industrial patents in the main member countries of LATAM trade associations can be facilitated through the Patent Prosecution Highway (PPH).

Introducción: El artículo aborda las regulaciones jurídicas en Alimentos para Uso Específico de Salud “FOSHU” en las principales asociaciones comerciales de América Latina (LATAM), basados en el sistema Codex Alimentarius. Objetivo: Determinar el avance regulatorio en la comercialización de productos FOSHU. Materiales y métodos: Se revisa la literatura emanada de las bases de datos desde el año 2018 al 2022, según el marco de tres regulaciones generales de comercialización de alimentos: las declaraciones de seguridad alimentaria; las regulaciones de inspecciones, las de manufacturas de alimentos y etiquetado. Resultados: Los resultados revelaron la ausencia de una legislación específica para alimentos FOSHU, siendo solo mencionados en el área de la nutrición. Conclusiones: El revestimiento jurídico en la comercialización de estos productos; se cimienta en el ius cogens. Las inscripciones de patentes industriales en los principales países miembros de las asociaciones comerciales en LATAM pueden facilitarse por la vía del Patent Prosecution Highway (PPH).

Descargas

Los datos de descargas todavía no están disponibles.

Citas

Ono M, Ono A. Impacts of the Foshu (Food for Specified Health Uses) System On Food Evaluations in Japan. Yuri Seo, Dr. Angela Gracia B. Cruz, Prof. Kim-Shyan Fam D, Editor. J Consum Mark. 2015; 32(7):542–50. Available from: https://www.Emerald.Com/Insight/Content/Doi/10.1108/JCM-09-2014-1144/Full/Html

Viscardi S, Marileo L, Barra PJ, Durán P, Inostroza-Blancheteau C. From farm to fork: It could be the case of Lactic Acid Bacteria in the stimulation of folates biofortification in food Crops. Curr Opin Food Sci. 2020;34:1–8. Available from: https://Linkinghub.Elsevier.Com/Retrieve/Pii/S2214799320300655

Oliveira A. A Biotecnologia aplicada ao melhoramento genético vegetal: Controvérsias e discussões. Rev Da Univ Val Do Rio Verde. 2012 26;10(1):339–61. Available from: http://Revistas.Unincor.Br/Index.Php/Revistaunincor/Article/View/249

Silveira JMFJ Da, Borges I De C, Buainain AM. Biotecnologia E Agricultura: da ciência e tecnologia aos impactos da inovação. São Paulo Em Perspect. 2005 Jun;19(2):101–14. Available from: http://www.Scielo.Br/Scielo.Php?Script=Sci_Arttext&Pid=S0102-88392005000200009&Lng=Pt&Tlng=Pt

Cencic A, Chingwaru W. The role of functional foods, nutraceuticals, and food supplements in intestinal health. Nutrients. 2010;2(6):611–25. Available from: http://www.Mdpi.Com/2072-6643/2/6/611

FAO. Agricultura Mundial: Hacia los años 2015/2030”. Disponible en http://www.Fao.Org/Docrep/004/Y3557s/Y3557s09.Htm

FAO . “ Codex Alimentarius ” .2022. Disponible en: https://www.Fao.Org/Fao-Who-Codexalimentarius/Es/.

Ferrante A. El Etiquetado frontal en los alimentos y la iconografía jurídica: Un ejemplo para la comprensión del trasplante jurídico y del nuevo Paradigma Latinoamericano. Derecho PUCP. 2021 Nov 25;(87):141–81. Available from: https://Revistas.Pucp.Edu.Pe/Index.Php/Derechopucp/Article/View/24467

Trigo EJ, Pray CE, Echeverría RG. Biotecnología agrícola y desarrollo rural En América Latina y el Caribe implicaciones para el financiamiento del BID.

Spanish Biotech Platform “Mercados Biotecnológicos”. 2022. Disponible en: https://Www.Mercadosbiotecnologicos.Com/La-Plataforma

Anriquez G, Foster W, Melo O, Subercaseaux JP, Valdes A. Serie Estudios Para La Innovación Fia. 2017. 120 P. Available from: http://Bibliotecadigital.Fia.Cl/Handle/20.500.11944/146106?Show=Full

Ohama H, Ikeda H, Moriyama H. Health Foods and foods with health claims in Japan. Toxicology. 2006 Apr;221(1):95–111. Available from: https://Linkinghub.Elsevier.Com/Retrieve/Pii/S0300483X06000436

Cadaval A et al. Alimentos Funcionales, Para Una alimentación más saludable. Senc. 2005;48. Available from: http://www.Piaschile.Cl/Wp-Content/Uploads/2015/04/Alimentos-Funcionales-Para-Una-Alimentaciónmas-Saludable.Pdf

DANONE: “Porqué se recomienda tomar sal yodada en vez de sal común” 2020. Disponible En: https://www.Danone.Es/Es/Salud/Tendencias/Sal-Yodada.Html.

YAKULT: “ Historia Yakult ” 2019. Disponible En https://Yakult.Es/Yakult-En-Elmundo/Historia/.

Tulleken C Van. ¿Cuán efectivos son los probióticos?”. Disponible en: https://www.Bbc.Com/Mundo/Noticias/2015/01/150108_Probioticos_Eficacia_Finde_Dv. 2022.

OMS. Organización Mundial de la Salud. 2019: Disponible en: https://www.who.int/es/news-room/fact-sheets/detail/healthy-diet

Durán C R, Valenzuela B A. La Experiencia Japonesa Con Los Alimentos FOSHU: ¿Los Verdaderos Alimentos Funcionales? Rev Chil Nutr. 2010 Jun; 37(2): 224–33. Available from: http://Www.Scielo.ClScielo.Php?Script=Sci_Arttext&Pid=S0717-75182010000200012&Lng=En&Nrm=Iso&Tlng=En

Ramón D. Avances En Biotecnología de alimentos. Arbor. 2014 Aug 30;190(768): A151. Available from: http://Dx.Doi.Org/10.3989/Arbor.2014.768n4005

Saito M. Role of FOSHU (Food For Specified Health Uses) For Healthier Life. Yakugaku, Zasshi . 2007 Mar 1;127(3):407–16. Available From: https://www.Jstage.Jst.Go.Jp/Article/Yakushi/127/3/127_3_407/_Article/-Char/Ja/

Europeran Patent Office. 2022. Disponible en: https://www.epo.org/searching-for-patents/legal/register.html

Clarke M. Brazil, Second Phase Of The Patent Prosecution Highway. 2022. Disponible en: https://www.clarkemodet.com/en/news-posts/patent-prosecutionhighway-program-in-brazil-reaches-its-limit/

Shaw R, Golden P, Buckland M. Integrating Collaborative Bibliography and Research. Proc Am Soc Inf Sci Technol. 2012;49(1):1–4. Available From: https://Onlinelibrary.Wiley.Com/Doi/10.1002/Meet.14504901245

Mazella D, Heidel L, Ke I. Integrating Reading, Information Literacy, And Literary Studies Instruction In A Three- Way Collaboration. Learn Assist Rev. 2011;16(2):41–52.

Wong G, Greenhalgh T, Westhorp G, Buckingham J, Pawson R. Rameneses Publication Standards: Meta-Narrative Reviews. J Adv Nurs. 2013 May;69(5):987–1004. Available from: https://Onlinelibrary.Wiley.Com/Doi/10.1111/Jan.12092

Weiler AM, Hergesheimer C, Brisbois B, Wittman H, Yassi A, Spiegel JM. Food Sovereignty, Food Security And Health Equity: A Meta-Narrative Mapping Exercise. Health Policy Plan . 2015 Oct;30(8):1078–92. Available from: https://Academic.Oup.Com/Heapol/Article-Lookup/Doi/10.1093/Heapol/Czu109

Milner JA. Functional Foods: The US Perspective. Am J Clin Nutr. 2000;71(6 Suppl.):1654–9.

Galeano E. Open Veins of Latin America. 1997. Available from: https://www.supersummary.com/open-veins-oflatin-america/summary/.

Lajolo FM. Functional Foods: Latin American Perspectives. Br J Nutr. 2002 Nov 9;88(S2):S145–50. Available from: https://www.Cambridge.Org/Core/Product/Identifier/S0007114502002246/Type/Journal_Article

Urala N, Lähteenmäki L. Attitudes behind consumers’ willingness to use functional foods. Food Qual Prefer. 2004 Oct;15(7–8):793–803. Available from: https://Linkinghub.Elsevier.Com/Retrieve/Pii/S0950329304000278

Boisier S. ¿Hay Espacio Para El Desarrollo Local?. Rev de la CEPAL 2005;86(16):47-62. Available from https://www.cepal.org/es/publicaciones/11068-hay-espaciodesarrollo-local-la-globalizacion

Cramer BD. Baker, Andy (2009). The market and the masses in Latin America: Policy reform and consumption in liberalizing economies. Int J Public Opin Res. 2010;22(2):279–82.

Altieri MA, Toledo VM. The agroecological revolution in Latin America: Rescuing Nature, Ensuring Food Sovereignty And Empowering Peasants. J Peasant Stud. 2011;38(3):587–612.

Santiago J. Nanotecnología y alimentos funcionales. Rev Soc Quím Perú. 2014;80(3):155.

Rodgers M, Sowden A, Petticrew M, Arai L, Roberts H, Britten N, et al. Testing methodological guidance on the conduct of narrative synthesis in systematic reviews: Effectiveness of Interventions to promote smoke alarm ownership and function. Evaluation. 2009; 15(1):49–73. Available from: http://journals.sagepub.com/doi/10.1177/1356389008097871

Publicado

2022-11-14

Cómo citar

Gómez Gómez, C. V., Castillo Cortéz, I. G., Soto Villaflor, R., Viscardi, S., & Westermeyer Hernández, F. (2022). Food Trade for Specific Health Use FOSHU through Patents in LATAM: Relevant Aspects in International Law. Archivos Latinoamericanos De Nutrición (ALAN), 72(3). https://doi.org/10.37527/2022.72.3.007

Número

Sección

Revisión de la Literatura