Covid 19: Eating behavior changes related to individual and household factors during the COVID-19 lockdown in Spain

Autores/as

  • María Pilar Villena-Esponera Departamento de Bromatología y Tecnología de los Alimentos, Campus Rabanales. Universidad de Córdoba (Córdoba)
  • Alicia Moreno-Ortega Departamento de Bromatología y Tecnología de los Alimentos, Campus Rabanales. Universidad de Córdoba (Córdoba)
  • Rocío A. Baquero Department of Environmental Sciences, University of Castilla-La Mancha, (Toledo)
  • Mª Idoia Ugarte-Gurrutxaga Department of Nursing, Physiotherapy and Occupational Therapy, Faculty of Physiotherapy and Nursing, Universidad de Castilla-La Mancha (Toledo)
  • Rafael Moreno-Rojas Departamento de Bromatología y Tecnología de los Alimentos, Campus Rabanales. Universidad de Córdoba
  • Ignacio De los Rios-Carmenado Universidad Politécnica de Madrid (Madrid)

Palabras clave:

Eating Behavior, Lockdown, COVID-19, Comportamiento Alimentario, Confinamiento, Covid-19

Resumen

To analyze the influence of individual and household factors on eating behavior (EB) and other determinants related to eating during the home lockdown in the Covid-19 pandemic. Method: Online survey (April 17 to May 10, 2020) to collect sociodemographic information, health, and various EB attitudes. Statistical analysis of the factors: country, setting, sex, BMI classification, lockdown period, a household with children under 15 years, nutritional needs, age groups, type and size household, monthly income, and religion. Results: 1055 households participated. 75% have modified their eating habits, with differences due to being overweight or obese in the person surveyed (p <0.05). Changes in EB and other lifestyles are influenced by household structure (p <0.001) and the effects that the pandemic has had on the economy of families (p <0.001). Compared to those who do not have them, households with children tend to plan much more meals, spend more time eating, seek a healthier diet, increase the number of daily meals, and look more at labeling. In contrast, people who live alone have worsened the hourly routines of the main meals. Conclusions: Confinement has modified eating behavior differently depending on the individual and domestic factors analyzed.

Analizar la influencia de factores individuales y del hogar sobre el comportamiento alimentario (CA), y otros determinantes relacionados con la alimentación, durante el confinamiento domiciliario en la pandemia por Covid-19. Método: Encuesta online (17 abril al 10 de mayo de 2020) para recopilar información sociodemográfica, de salud y diversas actitudes del CA. Análisis estadístico sobre los factores: país, ámbito, sexo, IMC, tiempo de confinamiento, hogar con menores de 15 años, necesidades nutricionales, grupos de edad, tipo y tamaño del hogar, ingresos y religión. Resultados: Participaron 1055 hogares. El 75% ha modificado sus hábitos alimentarios, con diferencias por sobrepeso u obesidad de la persona encuestada (p<0.05). Los cambios en el CA y otros estilos de vida están influenciados por la estructura del hogar (p<0.001) y los efectos que la pandemia ha tenido sobre la economía de las familias (p<0.001). Los hogares que tienen hijos/as, respecto a los que no los tienen, tienden a planificar mucho más las comidas, dedicar más tiempo a la alimentación, procuran una alimentación más saludable, incrementan el número de comidas diarias y miran más el etiquetado. Por el contrario, las personas que viven solas han empeorado las rutinas horarias de las principales comidas. Conclusiones: El confinamiento ha modificado de manera diferenciada el comportamiento alimentario en función de los factores individuales y domésticos analizados.

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Cómo citar

Villena-Esponera, M. P., Moreno-Ortega, A., Baquero, R. A., Ugarte-Gurrutxaga, M. I., Moreno-Rojas, R., & De los Rios-Carmenado, I. (2021). Covid 19: Eating behavior changes related to individual and household factors during the COVID-19 lockdown in Spain. Archivos Latinoamericanos De Nutrición (ALAN), 71(1), 13–27. Recuperado a partir de http://saber.ucv.ve/ojs/index.php/rev_alan/article/view/22828

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