Anthropometry, dietetic habits and sleepiness in Ecuadorian adults

Autores/as

  • Verónica Sandoval GINDBA Research Group, Milagro State University, Milagro
  • María Fernanda Vinueza Veloz Department of Neuroscience, Erasmus MC, Rotterdam, The Netherlands
  • Carlos Wladimir Palate Supe Food and Nutrition Department, Hospital General Enrique Garcés, Quito
  • José Gabriel Carpio Salas Tourism Engineering and Environmental Engineering. Universidad Estatal Amazónica. Puyo Ecuador
  • Yadira Alejandra Morejón Terán Social Change, Asthma and Allergy in Latin America Research Program
  • Tannia Valeria Carpio Arias Research Group on Food and Human Nutrition (GIANH), School of Nutrition and Dietetics, School of Public Health, Escuela Superior Politécnica de Chimborazo, Riobamba

Palabras clave:

Cardiovascular Risk, Corporal Composition, Daytime Sleepiness, Nutrition, Riesgo Cardiovascular, Composición Corporal, Somnolencia Diurna, Nutrición

Resumen

The reduction of hours of sleep affects the physical and mental health of people. Having unhealthy sleep habits are associated with a greater occurrence of daytime sleepiness, which in turn has been related to poorer nutritional status. The objective of this study was to relate food intake, anthropometric measurements, and daytime sleepiness in Ecuadorian adults. Non-experimental, cross-sectional study, the sample included 400 men and women between 18 and 65 years of age, who attended an outpatient consultation of general medicine, family medicine, and traumatology services of a public hospital in Quito-Ecuador. Anthropometric and body composition measurements were measured using tetrapolar bio-impedance, following the recommendations of the International Society for the Advancement of Anthropometry (ISAK). Caloric intake was measured using a 24-hour recall and for daytime sleepiness (DS) the Epworth questionnaire was used. Statistical analyzes were performed using R. From the sample 56.5% presented DS, which affected women more frequently compared to men (p < 0.05). Differences were found between body measurements and dietary intake between groups of people with and without DS. Caloric intake, waist circumference, percentage of fat mass were higher in people with DS (p < 0.05), while muscle mass was higher in subjects without DS (p <0.05). No differences were found concerning visceral fat. We conclude that SD is related to less healthy values in terms of dietary intake and anthropometric measures.

La reducción de las horas de sueño afecta la salud física y mental de las personas. Tener hábitos de sueño poco saludables se asocia a una mayor ocurrencia de somnolencia diurna, lo que a su vez se ha relacionado con un peor Estado Nutricional. El objetivo de este estudio fue relacionar la ingesta de alimentos, las medidas antropométricas y la somnolencia diurna en adultos ecuatorianos. Estudio no experimental, transversal n=400 hombres y mujeres entre 18 y 65 años, que acudieron a consulta externa de los servicios de medicina general, medicina familiar y traumatología de un hospital público de Quito, Ecuador tomado como referencia. Se tomaron medidas antropométricas siguiendo las recomendaciones de la Sociedad Internacional para el Avance de la Antropometría (ISAK) y de composición corporal a través de la bioimpedancia tetrapolar. La ingesta calórica se midió mediante un recordatorio de 24 horas y para somnolencia diurna (SD)se utilizó el cuestionario de Epworth. Los análisis estadísticos se realizaron utilizando el software R. 56,5% de la muestra presenta SD, que afectó con mayor frecuencia a las mujeres en comparación con los hombres (p <0,05). Se encontraron diferencias entre las medidas corporales y la ingesta dietética entre grupos de personas con SD y sin ella. La ingesta calórica, la circunferencia de la cintura, el porcentaje de masa grasa fue mayor en personas con SD (p <0.05), mientras que la masa muscular fue mayor en sujetos sin SD (p <0.05). No se encontraron diferencias en relación con la grasa visceral. Concluimos que SD está relacionada con valores menos saludables en cuanto a ingesta dietética y medidas antropométricas.

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Cómo citar

Sandoval, V., Vinueza Veloz, M. F., Palate Supe, C. W., Carpio Salas, J. G., Morejón Terán, Y. A., & Carpio Arias, T. V. (2021). Anthropometry, dietetic habits and sleepiness in Ecuadorian adults. Archivos Latinoamericanos De Nutrición (ALAN), 71(1), 45–53. Recuperado a partir de http://saber.ucv.ve/ojs/index.php/rev_alan/article/view/22831

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