Prevention of liver steatosis through fish oil supplementation: correlation of oxidative stress with insulin resistance and liver fatty acid content

Autores/as

  • Alejandra Espinosa University of Chile, Santiago
  • Rodrigo Valenzuela B. University of Chile, Santiago
  • Daniel González-Mañán University of Chile, Santiago
  • Amanda D’Espessailles T University of Chile, Santiago
  • Juan Guillermo Gormaz University of Chile, Santiago
  • Cynthia Barrera R University of Chile, Santiago
  • Gladys Tapia O University of Chile, Santiago

Palabras clave:

Docosahexaenoic Acid, Eicosapentaenoic Aci, Insulin Resistance, n-3 Fatty Acids, Non-alcoholic Fatty Liver Disease, Oxidative Stress, Acido Docosahexaenoico, Acido Eicosapentaenico, Resistencia a la Insulina, Ácidos Grasos ω-3, Enfermedad por Hígado Graso

Resumen

Non-alcoholic fatty liver disease (NAFLD) is triggered by a nutritional-metabolic alteration characterized by triacylglicerides acumulation, insulin resistance (IR), oxidative stress and depletion of polyunsaturated fatty acid (PUFA). The n-3 PUFA, such as eicosapentaenoic (EPA) and docosahexaenoic (DHA) acids, would be hepatoprotective against the development of NAFLD by stimulating lipolysis and inhibit lipogenesis. So, fish oil supplementation (EPA + DHA) prevents HFDinduced NAFLD. In this context, the aim of this study is to evaluate the correlation between liver oxidative stress with IR and levels of PUFA in supplemented mice. Male mice C57BL/6J (n=9) were fed for 12th week: a) control diet (20% protein, 70% carbohydrate, 10% lipids), b) control diet and fish oil supplementation (200 mg EPA+DHA/kg/day), c) high fat diet (20% protein, 20% carbohydrate, 60% lipids), and d) high fat diet and fish oil supplementation. Liver steatosis (histology), insulin resistance (HOMA), liver oxidative stress (GSH/GSSG, carbonyl protein and 8-isoprostanes) and liver fatty acid content were evaluated. The significant decrease in liver oxidative stress parameters (p<0.05, ANOVA followed by Newman Keuls test) were correlated (Pearson test) with HOMA and levels of PUFA, along with the hepatoprotection observed. It concludes that prevention of NAFLD by supplementation with fish oil (EPA+DHA) is dependent of the prevention of liver oxidative stress, IR and PUFA depletion.

La enfermedad por hígado graso no alcohólica (EHGNA) está provocada por una alteración metabólico-nutricional caracterizada por la acumulación de triacilglicéridos, resistencia a la insulina, estrés oxidativo y disminución de ácidos grasos poliinsaturados (AGPI). Los AGPI ω-3, como los ácidos eicosapentaenoico (EPA) y docosahexaenoico (DHA), serían hepatoprotectores contra la EHGNA al estimular la lipolisis e inhibir la lipogénesis hepática. La suplementación con aceite de pescado (EPA + DHA) previene la esteatosis hepática inducida por una dieta alta en grasas. En este contexto, el objetivo de este estudio es evaluar la correlación entre el estrés oxidativo hepático, la resistencia a la insulina y los niveles de AGPI ω-3 en ratones suplementados. Ratones machos C57BL/6J (n=9) alimentados durante 12 semanas con: a) dieta control (20% proteína, 70% hidratos de carbono, 10% lípidos), b) dieta control y suplementación con 200 mg de EPA+DHA/kg/día, c) dieta alta en grasa (20% proteína, 20% hidratos de carbono, 60% lípidos), y d) dieta alta en grasas más EPA+DHA. Se evaluaron la esteatosis hepática (histología), resistencia a la insulina (HOMA), estrés oxidativo hepático (GSH/GSSG, proteínas carboniladas y 8-isoprostanos) y el contenido de ácidos grasos hepáticos. La disminución significativa en los parámetros hepáticos de estrés oxidativo (p <0,05, ANOVA seguido de Newman-Keuls) se correlacionó positivamente (test de Pearson) con el HOMA y los niveles de AGPI ω-3, junto con la hepatoprotección observada. Se concluye que la prevención de EHGNA por suplementación con EPA+DHA, se acompaña de una correlación inversa entre el estrés oxidativo y la resistencia a la insulina y la disminución de AGPI ω-3 hepáticos.

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Cómo citar

Espinosa, A., Valenzuela B., R., González-Mañán, D., D’Espessailles T, A., Gormaz, J. G., Barrera R, C., & Tapia O, G. (2021). Prevention of liver steatosis through fish oil supplementation: correlation of oxidative stress with insulin resistance and liver fatty acid content. Archivos Latinoamericanos De Nutrición (ALAN), 63(1), 29–36. Recuperado a partir de http://saber.ucv.ve/ojs/index.php/rev_alan/article/view/22053

Número

Sección

Trabajos de Investigación