Cultura Alimentaria. Una revisión conceptual

Authors

DOI:

https://doi.org/10.54624/2022.35.2.005

Keywords:

Cultura Alimentaria, Prácticas Alimentarias, Entorno Sociocultural, Paradigma Alimentario, Food Culture, Food Practices, Sociocultural Environment, Food Paradigm

Abstract

Actualmente la cultura alimentaria registra un auge como tema de interés académico, ya que las prácticas alimentarias han resultado un elemento común en el estudio y análisis de diferentes sistemas socioculturales. Por ello este artículo se propone como objetivo hacer una revisión multidisciplinaria del concepto, examinando planteamientos de autores relevantes que han abordado el paradigma alimentario en diferentes períodos históricos. Basado en la revisión documental se concluye que aunque constituye un amplio sistema material de prácticas agrícolas y culinarias, la cultura alimentaria es redefinida a lo largo del tiempo principalmente por sus aspectos subjetivos como las ideas, valores y significados construidos socialmente al respecto de lo que se considera comida.

Food culture is currently booming as a topic of academic interest, since food practices have become a common element in the study and analysis of different sociocultural systems. For this reason, this article has set itself the objective of making a multidisciplinary review of the concept, examining the approaches of relevant authors who have addressed the food paradigm in different historical periods. Based on the documentary review, it is concluded that although it constitutes a broad material system of agricultural and culinary practices, food culture is redefined over time mainly by its subjective aspects such as the ideas, values and meanings socially constructed regarding food. which is considered food.

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Published

2024-07-01

How to Cite

Ekmeiro-Salvado, J. E., & Matos-López, J. M. (2024). Cultura Alimentaria. Una revisión conceptual. Anales Venezolanos De Nutrición, 35(2), 117–126. https://doi.org/10.54624/2022.35.2.005

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