Alcohol drinking, smoking and food insecurity in Venezuelan parents as potential determinants of their children’s growth
Palabras clave:
Growth & Development, School Age Children, Alcohol, Food Security, Venezuela, Crecimiento y Desarrollo, Niños Escolares, Seguridad AlimentariaResumen
Life conditions are key factors for defining growth and development of future generations. Exposure of parents to alcohol, tobacco, food insecurity conditions and adverse socioeconomic environment as part of their lifestyle and quality of life, have been reported to affect their children’s health and wellbeing. Prenatal exposures have been extensively documented, but less is known about influences from parental harmful habits and disadvantaged environment during children‘s school years. The aim of this study is to examine potential associations between parental habits and environmental socioeconomic conditions, including food security status, and anthropometric characteristics of their children. Parental smoking, alcohol intake, food security, and socioeconomic status (SES) were explored in parents of 1730 children recruited at private and public schools in eight Venezuelan cities. These qualitative variables were collected through a semi-structured questionnaire. Weight, height and body mass index were measured using standardized methods in children. Height and BMI were converted to z-scores according to WHO international growth reference. Low BMI z-scores in children were significantly associated with mothers consuming alcohol. The frequency of children with short stature was higher in households with impaired access to quality foods and where mothers reported low and very low food security status. In brief, our study indicates that social environment could have detrimental effects on child anthropometry thus, affecting their wellbeing.
Las condiciones de vida son factores clave para definir el crecimiento y el desarrollo de las generaciones futuras. La exposición de los padres al alcohol, el tabaco, las condiciones de inseguridad alimentaria y el entorno socioeconómico adverso afectan la salud y el bienestar de sus hijos. Los efectos prenatales se han documentado ampliamente, pero se conoce menos sobre las influencias de los hábitos nocivos de los padres y el entorno desfavorable en los niños durante la edad escolar. Se examinan las posibles asociaciones entre los hábitos alcohólicos, tabaquismo, nivel socioeconómico y seguridad alimentaria de los padres y el estado de crecimiento físico de los hijos. La muestra fue de 1730 niños y sus padres, de escuelas privadas y públicas en ocho ciudades venezolana, 2011. Se aplicó un cuestionario semiestructurado para las variables cualitativas y se midió peso, talla, IMC, ambos se analizaron con la referencia de la OMS. El IMC bajo en los niños se asoció significativamente con las madres que consumían alcohol. La frecuencia de los niños con estatura baja fue mayor en los hogares con acceso limitado a alimentos de calidad y estado de seguridad alimentaria bajo y muy bajo. IMC alto 15,7%. Los padres con hábitos de estilo de vida, que incluye consumo regular de alcohol y estar en un hogar con inseguridad alimentaria, pueden descuidar el cuidado de sus hijos y de una nutrición adecuada, que pueden influir en alteraciones en el crecimiento, así como también, en la aparición de enfermedades crónicas en los adultos.
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