Association of dyslipidemia with intakes of fruit and vegetables and the body fat content of adults clinically selected for a lifestyle modification program

Autores/as

  • Mauro Massao Takahashi Department of Public Health, Botucatu School of Medicine, São Paulo State University (UNESP), São Paulo
  • Erick Prado de Oliveira Department of Public Health, Botucatu School of Medicine, São Paulo State University (UNESP), São Paulo
  • Fernando Moreto Department of Public Health, Botucatu School of Medicine, São Paulo State University (UNESP), São Paulo
  • Kátia Cristina Portero-McLellan Department of Public Health, Botucatu School of Medicine, São Paulo State University (UNESP), São Paulo
  • Roberto Carlos Burini Department of Public Health, Botucatu School of Medicine, São Paulo State University (UNESP), São Paulo

Palabras clave:

Dyslipidemia, Body Composition, Dietary Components, Dislipidemia, Composición Corporal, Componentes de la Dieta

Resumen

To investigate the relationship of dyslipidemia with demographic distribution and patterns of body fat and dietary intakes. From a universe of adults clinically selected for a lifestyle modification program 979 subjects (409 males and 570 females, 52.2 ± 9.6 years) fulfilled the inclusion criteria. Overnight-fasting plasma was assayed (dry chemistry) for triglycerides (TG), total (TC) and HDL fraction of cholesterol given the non-HDL (n-HDL) fraction by the difference. Anthropometric assessment included body weight (kg), height (m), fat (bioelectrical impedance) and waist circumference (WC). Food intake was assessed by the 24-hour recall questionnaire and the food groups evaluated through recommendations from an adapted food pyramid. The chances of dyslipidemia from other variable changes were determined by logistic regression with p<0.05. Normal values of BMI and WC were protective against all dyslipidemia markers whereas only hypercholesterolemia was influenced by diet (meat intake >2 servings). Dietary intakes have protective effects against hypertriglyceridemia with whole grains, odds ratio (OR) 0.342 (CI 95%, 0.154-0.760), fruits >3 servings (OR 0.523, 0.290-0.941) and vegetables >4 servings (OR 0.360, 0.176-0.735). In general total body and abdominal adiposity influenced all dyslipidemia markers while dietary intake of fruits and vegetables protected against triglyceridemia.

Investigar las relaciones de dislipidemia con distribución demográfica y patrones de masa corporal e ingestión de alimentos. De un universo de adultos clínicamente seleccionados para un programa de modificación de estilo de vida, 979 sujetos (409 hombres y 570 mujeres, 52,2 ± 9,6 años) cumplieron con los criterios de inclusión. Se examinó el plasma cosechado tras ayuno nocturno (química seca) para averiguar si hay la presencia de triglicéridos (TG), colesterol total (CT) y fracción de colesterol dada la fracción no HDL por diferencia. Una evaluación antropométrica incluyó peso corporal (kg), altura (m), grasa (impedancia bioeléctrica) y circunferencia de la cintura (CC). Se evaluó la ingestión de alimentos con el cuestionario de tipo recordatorio de 24 horas y los grupos de alimentos evaluados por la pirámide de alimentos recomendada. Se determinaron las probabilidades de dislipidemia de otros cambios variables con regresión logística p<0,05. Valores normales de BMI y CC protegieron de todos los marcadores dislipidémicos mientras solamente hipercolesterolemia fue influenciada por la dieta (ingestión de carne >2 porciones). El consumo en la dieta protege de hipertrigliceridemia con odds ratio de granos integrales (OR) 0,342 (CI 95%, 0,154-0,760), frutas >3 porciones (OR 0.523, 0.290-0.941) y hortalizas >4 porciones (OR 0.360, 0.176-0.735). En general la adiposidad corporal total y abdominal influenció todos los marcadores de dislipidemia y solamente la trigliceridemia fue protegida por ingestión de frutas y hortalizas en la dieta.

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Cómo citar

Massao Takahashi, M., Prado de Oliveira, E., Moreto, F., Portero-McLellan, K. C., & Burini, R. C. (2021). Association of dyslipidemia with intakes of fruit and vegetables and the body fat content of adults clinically selected for a lifestyle modification program. Archivos Latinoamericanos De Nutrición (ALAN), 60(2), 148–154. Recuperado a partir de http://saber.ucv.ve/ojs/index.php/rev_alan/article/view/22241

Número

Sección

Trabajos de Investigación